Fietsregistratie en fietsdiefstal

gemerkte fietsEen gegraveerde fiets komt sneller terug bij zijn eigenaar

Het graveren van fietsen zorgt de laatste jaren in vele gemeentes voor een probleem. Het frame van de fietsen is tegenwoordig zeer dun en van aluminium.
Het graveren kan het metaal zodanig beschadigen dat de stevigheid van het frame verzwakt. Bij sommige gemeentes brak het kader wel eens als gevolg van het graveren.
De technische dienst van de gemeente beschikt over een registreerapparaat “Handimark labelmaker” waarmee gepersonaliseerde labels kunnen aangebracht worden op het frame van fietsen.
De labels zijn heel moeilijk te verwijderen omdat ze uit sterke kleine partikels zijn opgebouwd (fraudebestendige tape).
Op het label komt het codenummer en volgnummer van de gemeente (72003/00) samen met het rijksregisternummer van de eigenaar van de fiets.
Bovenop dit gepersonaliseerd label wordt dan een oranje venstersticker geplakt. Deze vensterstickers krijgen wij van de federale overheidsdienst binnenlandse zaken (dienst preventiebeleid).

De voordelen van dit systeem zijn:

- de fiets wordt niet beschadigd bij het registreren
- de registratie verloopt vlot en vlug
- bij het terugvinden van een geregistreerde fiets kan de eigenaar en de registratieplaats (gemeente) efficiënt worden opgespoord
- de registratie is gratis
labelmachine
Praktische werkwijze: 
- vul het aanvraagformulier in en stuur het door
- maak een afspraak met de technische dienst op het nummer 089 20 19 50.
- meld je op het afgesproken tijdstip aan op de technische dienst, Bosstraat 14, met het ingevulde aanvraagformulier. Aan de hand van de gegevens worden de labels dan ter plaatse aangemaakt met het registratieapparaat.
- Afspraken kunnen gemaakt worden elke werkdag van 8u00 tot 15u30 (op vrijdag tot 13u30)

Aanvraagformulier fietsgraveren

Gestolen fietsen

gestolen - gevonden fietsenMeld je gestolen fiets zowel bij de politie als bij de gemeentelijke technische dienst. Dat laatste kan door het invullen van dit formulier
Indien je ongegraveerde of ongeregistreerde fiets wordt gestolen, kan je steeds op het werkhuis (Bosstraat 14) komen navragen of jouw fiets niet is gevonden.   Je kan je hiervoor tijdens de openingsuren aanmelden. Nadat je een gedetailleerde beschrijving hebt gegeven van je fiets, zal de bediende controleren of de fiets in kwestie tussen de gevonden fietsen staat.
Let op: gevonden fietsen die langer dan 3 maanden blijven staan, worden automatisch eigendom van de gemeente en worden één maal per jaar via een openbare verkoop verkocht!

aangifteformulier gestolen fiets

Ken je de site: www.gevondenfietsen.be al?

Om de kans te vergroten dat een gevonden fiets kan worden terugbezorgd aan zijn eigenaar, hebben we alle fietsen die in Bocholt gevonden zijn met foto en beschrijving op deze website geplaatst.
De opgelegde bewaartermijn van gevonden fietsen is 3 maanden: bijgevolg staan enkel de fietsen die de voorbije drie maanden gevonden werden, op deze lijst.

Als je je fiets herkent mag je contact opnemen met het onthaal van de technische dienst op het telefoonnummer 089 20 19 50. De fietsen staan gestald bij de technische dienst, Bosstraat 14.    

Tip: laat je fiets graveren: een gegraveerde fiets vindt sneller zijn eigenaar terug!