Delegatie uit Duits Bocholt op bezoek

OFFICIËLE DELEGATIE UIT DUITS BOCHOLT

Bocholt – Van donderdag 13 tot zondag 16 juni is er een 5-koppige officiële delegatie uit Duits Bocholt te gast in Bocholt (B). De delegatie onder leiding van burgemeester Peter Nebelo krijgt een gevarieerd programma voorgeschoteld.

De vriendschapsbetrekkingen tussen de twee Bocholt bestaan al sinds 1952. Toch opmerkelijk dat zo kort na het beëindigen van de oorlog de twee gelijknamige gemeenten zich per toeval vonden. Een koor uit Duits Bocholt dat op weg was naar Parijs zag in Maaseik een wegwijzer naar ‘Bocholt’ en kwam zo in onze gemeente terecht. Van dan af groeiden de contacten stelselmatig en in 1980 werd de officiële jumelage bekrachtigd. Vanaf toen bezoeken officiële delegaties uit de jumelagegemeenten elkaar om de twee jaar. In 2017 was Belgisch Bocholt te gast in Duits Bocholt. Dit jaar zijn onze Duitse vrienden hier te gast en in 2021 zal weer een Belgische delegatie naar Nord-Rhein Westfalen reizen.
De delegatie die van 13 tot 16 juni Bocholt bezoekt staat onder leiding van burgemeester Peter Nebelo. Het zal meteen ook zijn laatste officiële delegatie als burgemeester zijn. Hij komt immers niet meer op bij de burgemeesterverkiezingen in Duits Bocholt van najaar 2020 en zal dan op pensioen gaan. Nebelo is burgemeester sinds 2004 en bezocht Belgisch Bocholt voor het eerst in 2007. Hij heeft zich steeds met hart en ziel ingezet voor de jumelage tussen de Bocholt’en. Vooral op het gebied van jongerenuitwisselingen was hij een stuwende kracht.
Tijdens het bezoek van dit jaar staan o.a. volgende punten op hete programma: een bezoek aan Orion Metal, een bezoek aan de Ashford farm, een natuurwandeling in de Abeekvallei, de Classic Car Meeting en een bezoek aan de tentoonstelling ‘Meesters in situ’ in de St.-Laurentiuskerk van Bocholt. Op vrijdag vergezellen ze het gemeentepersoneel op hun jaarlijkse personeelsuitstap naar Antwerpen, waar men o.a. het Rubenshuis en brouwerij De Koninck bezoekt.
"Op zaterdagavond vindt het officiële diner met de gemeenteraadsleden plaats. Daar zal gepast afscheid genomen van Peter Nebelo. Het is trouwens mijn vuurdoop als schepen van jumelage. Een uitdagende taak: waarbij ik veel kan leren van mijn voorganger Jan Schrijvers die zich steeds met een ongebreideld enthousiasme heeft ingezet om de twee Bocholt’en korter bij elkaar te brengen. Hij heeft de lat voor mij wel erg hoog gelegd.”, lacht schepen Cardinaels.

delegatie