WELKOM OP WWW.BOCHOLT.BE


1000 KM VOOR KOM OP TEGEN KANKER: DOE MEE EN KOM NAAR DE INFOAVOND VAN MAANDAG 7 NOVEMBER!

Het hemelvaartweekend is al enkele jaren 1000 km-weekend. Dan gespen we onze fietshelm vast, klikken we onze schoenen in onze pedalen, en fietsen we ten voordele van de strijd tegen kanker. Samen met duizenden zielsgenoten trappen tegen kanker! En dat vier dagen lang! Dat is de 1000 km voor Kom op tegen Kanker! 

Bornem, Bocholt, Ingelmunster en Ninove zijn de middagsteden voor de 8ste editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Hier in Bocholt zullen we de fietsers op vrijdag 26 mei feestelijk, hartelijk en geanimeerd ontvangen! De toeschouwers zullen weer in de watten gelegd worden en we zullen er alles aan doen om de Trofee van de Langste Erehaag naar Bocholt te halen! We kunnen alvast rekenen op de steun van nieuwsanker Goedele Wachters, radiopresentatrice Eva De Roo (Studio Brussel), zanger-gitarist Jan Paternoster (Black Box Revelation), en acteur Bart Van Avermaet (Waldek uit Thuis). 

Bocholt op de kaart zetten!

Om dit prachtige evenement te organiseren hebben we alle mogelijke hulp nodig, dus ook die van jou of jouw vereniging. Samen plaatsen we Bocholt op de kaart! Noteer alvast maandag 7 november a.s. in je agenda want dan organiseren we om 20u00 een infoavond over de 1000 km in GC De Kroon. Inschrijven kan je alvast via 1000km@bocholt.be.  

Bekijk het voorstellingsfilmpje op You Tube!
Voorstelling van de peters en meters


ROOS IS DE NIEUWE KINDERBURGEMEESTER

Op donderdag 13 oktober schoot het werkingsjaar van de kindergemeenteraad uit de startblokken met een druk bijgewoonde avondvergadering. Heel wat aanwezige ouders en leerkrachten zagen hoe Kayleigh & Bjarne van De Boomhut, Lore & Tim van De Driehoek, Roos & Loïs van De Brug, Marthe & Kaat van De Vlieger en Lotte en Kjell van de basisschool in Reppel zich op een fantastische manier kwamen voorstellen aan de groep.
Het was mooi om te zien hoe deze kinderen vol ambitie zaten en zulke grootste plannen hebben voor hun eigen gemeente Bocholt.
Uit deze groep moest er natuurlijk ook een burgemeester gekozen worden. Uit de 3 kandidaten was na 1 stemronde al duidelijk dat de leden van de kindergemeenteraad Roos als hun burgemeester zagen. Roos kreeg de sjerp overhandigd door aftredend kinderburgemeester Joppe Duysters. Het voltallige schepencollege was getuige van dit mooi tafereel, en Roos nam als een echte burgemeester onmiddellijk het woord om alle stemmers te bedanken voor de steun. Het belooft een mooi werkingsjaar te worden voor de nieuwe kindergemeenteraad. Wij wensen hen alvast veel succes.


GRENSOVERSCHRIJDEND WHATSAPP-NETWERK VAN START 

Op woensdag 12 oktober gaven de burgemeester van de betrokken gemeenten het officiële startschot  van het allereerste grensoverschrijdende WhatsApp netwerk.
Het is een netwerk tussen 3 Belgische gemeenten (Bocholt, Kinrooi, Hamont–Achel) en 2 Nederlandse gemeenten (Weert en Cranendonck).
 
Met dit netwerk kunnen de burgers van de verschillende gemeenten elkaar via WhatsApp op de hoogte houden van verdachte zaken. Moest er zo bijvoorbeeld een crimineel van uit Nederland naar België vluchten of omgekeerd, dan kan via WhatsApp hier melding van gemaakt worden. De coördinator van de WhatsApp-groep krijgt hier dan melding van en kan dit dan in zijn WhatsApp-groep melden. Zo zijn de burgers op de hoogte en kunnen ze mee een oogje in het zeil houden. Dit zodat de politie de crimineel sneller bij de kraag kan vatten.
Dit netwerk bundelt de krachten van alle bestaande buurtpreventienetwerken in de deelnemende gemeenten. In Bocholt is er dat momenteel nog maar één: Belgeberg. Als je interesse hebt om samen met anderen een buurtpreventienetwerk op te richten in jouw buurt, neem dan contact op met gemeenschapswacht Stijn Ulenaers (stijn.ulenaers@bocholt.be of tel. 089 20 19 35)


WERKEN BROGELERWEG GESTART 

Op maandag 3 oktober is Wegenbouwfirma Kumpen uit Hasselt gestart met de riolerings- en wegenwerken op de Brogelerweg.
In een eerste fase neemt men het gedeelte van het kruispunt met de Damburgstraat tot het kruispunt met de Eikenlaan onder handen. Ook beide kruispunten worden vernieuwd. Volgens de planning zou fase 1 van deze werken tegen 1 december voltooid moeten zijn. Tegelijkertijd starten de nutsmaatschappijen (Infrax, De Watergroep, …) met voorbereidende werkzaamheden aan de ondergrondse leidingen in de berm van het overige stuk van de Brogelerweg. Deze laatste werken zorgen voor weinig of geen verkeershinder.

Volg de aangegeven omleidingen!  
Tijdens fase 1 moet het zware verkeer de omleiding nemen via de Kaulillerweg en de Galgenberstraat om in Grote Brogel te geraken.
Om aan de tennisterreinen, verenigingslokalen ‘de Dam’ en sportcomplex ‘de Damburg’ te geraken, kan je vanuit het centrum van Bocholt best via de Vinkstraat rijden. Ruiterhal ‘de Damburg’ is enkel te bereiken via de Reppelerweg en de Eikenlaan. Hiervoor wordt het éénrichtingsverkeer in de Eikenlaan tijdens fase 1 van de werken opgeheven van het kruispunt met de Reppelerweg tot na de afslag naar de ruiterhal.
 
De buurtbewoners werden tijdens een infovergadering op 31 augustus geïnformeerd over de werken.

omleidingsplan werken Brogelerweg fase 1


GEMEENTE BOCHOLT PLAATST BLADKORVEN VEERTIEN DAGEN VROEGER

Het gemeentebestuur van Bocholt is gestart met het plaatsen van een negentigtal bladkorven. Ze zijn uitsluitend bedoeld voor het deponeren van bladeren van bomen die zich op openbaar domein bevinden. Bovendien kan je bladeren van bomen op openbaar domein van 1 november tot 31 januari 2017 gratis naar het recyclagepark brengen.

Lees meer...

CULTURELE HULDIGINGSAVOND 2016

20160924_CHA (70)Op vrijdag jl. huldigde de Bocholter cultuurraad de verdienstelijke verenigingen en personen. Dit jaar ging de prijzen naar de leerlingen van het 5de leerjaar (nu het 6de) van basisschool De Driehoek die in Maasmechelen het Ummeke van het Kinjer OLS wonnen en naar de The Pink Ladies van dansgroep de Limaro's die in Duitsland Europees kampioen werden. 
De pluim voor belofte naar het jaar ging naar muzikaal talent van eigen bodem: Jolien Coenen.
Deze drie laureaten lieten het talrijk opgekomen publiek genieten van hun talenten! Proficiat!

Bekijk alle foto's.

OKTOBER IS BORSTKANKERMAAND

Wereldwijd is oktober de maand van de strijd tegen borstkanker. Borstkanker is en blijft de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elke dag krijgen 26 vrouwen in België de diagnose borstkanker. Tijdens de maand oktober wordt borstkanker met verschillende acties extra onder de aandacht gebracht, en dit om vrouwen te stimuleren om zich tijdig te laten screenen op borstkanker en om een emotionele steun te zijn voor lotgenoten. Eén van deze acties is Think Pink. Koop een roos lintje (€ 1,00) en speld het op. Zo steun je het onderzoek financieel en moreel! Je kan een lintje kopen op verschillende plaatsen in onze gemeente (o.a. gemeentehuis en bibliotheek).
Burgemeester Stijn Van Baelen geeft alvast het goed voorbeeld.
 
Meer info?
www.bevolkingsonderzoek.be/borstkanker
www.think-pink.be

INFORMATIEAVOND WERELDDAG DEMENTIE OP 21 SEPTEMBER.
BOCHOLT MAAKT KENNIS MET TWEE GLOEDNIEUWE DEMENTIEVRIENDELIJKE PROJECTEN.

Elke 7 seconden krijgt iemand ergens ter wereld (de diagnose van) dementie. Voor  de Wereldgezondheidsorganisatie is dementie prioriteit nummer 1. Beter leren omgaan met dementie is dan ook een ernstige uitdaging voor de hele samenleving. 
Naar aanleiding van deze Werelddag dementie stelden het gemeente- en OCMW-bestuur Bocholt en het WZC “ De Voorzienigheid “ twee gloednieuwe dementievriendelijke projecten voor.
Het eerste project is de samenstelling van een EHBD-rugzak (Eerste Hulp Bij Dementie).
Als er een vermoeden van dementie bestaat of de diagnose is gesteld, dan roept dit vele vragen op bij de betrokkene en zijn omgeving.  De EHBD-rugzak biedt de gebruikers de kans om het thema dementie thuis op een rustige manier te verkennen.  Voor meer informatie over de inhoud van de rugzak en over de voorwaarden voor uitlening, kan je terecht in de bibliotheek van Bocholt, Dorpsstraat 2, op tel. 089 20 19 75 of bib@bocholt.be.
Het tweede project is de CD “Liedjes doen leven”.
Het samen naar liedjes luisteren en meezingen is een leuke en ontspannende activiteit die bovendien mensen met dementie uit hun isolement haalt. Het geheugenkoor van De Voorzienigheid zorgde voor een primeur door hun liedjes op te nemen op een CD met als naam “Liedjes doen leven”. Deze opname was enkel mogelijk met de financiële ondersteuning van de vereniging “night@thedisco”.  De CD kost € 10,00 en kan je kopen in het WZC “ De Voorzienigheid “ of in de bibliotheek “ De Priool “ van Bocholt.


GEMEENTE VERKOOPT NOG 2 SOCIALE BOUWKAVELS IN DE HAMSTERSTRAAT & 1 IN DE ELZENSTRAAT

NOG SLECHTS 3 VAN DE 10 BOUWPLAATSEN BESCHIKBAAR

De gemeente Bocholt verkoopt nog 3 sociale kavels langs de Hamsterstraat en de Elzenstraat.
Om in aanmerking te komen voor de aankoop van een sociale kavel en inschrijving in het kandidatenregister moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je kan hiervoor terecht op het kantoor van Landwaarts, Heerstraat 28 te Neerpelt | tel. 011 64 48 68 | www.landwaarts.be .

Interesse? Alle nodige informatie kan je krijgen bij de dienst Ruimtelijke Ordening op het gemeentehuis, tel. 089 20 19 23 of via sem.slenders@bocholt.be.
Deze kavels kosten slechts 85 % van de normale schattingsprijs (€ 185,00/m²):

Elzenstraat : -lot 2: 3a78ca: € 48.951
Hamsterstraat: -lot 9: 4a93ca: € 65.025
Hamsterstraat: -lot 10: 5a03ca: € 66.300

INTERVIEWERS OP PAD IN BOCHOLT

België neemt sinds 2001 om de twee jaar deel aan de European Social Survey. De KU Leuven voert dit onderzoek uit om de sociale, politieke en ethische attitudes van onze landgenoten in kaart te brengen. Het onderzoek vindt telkens plaats in een aantal willekeurig geselecteerde gemeenten. Voor de achtste ronde van dit onderzoek behoort Bocholt tot de toevalssteekproef.
Tussen 14 september en eind december 2016 zullen er daarom in onze gemeente interviewers van onderzoeksbureau TNS Dimarso op pad zijn. Zij beschikken over een lijst van inwoners die door het toeval aangeduid zijn in het rijksregister. De interviewers zullen deze personen thuis bezoeken om hen uit te nodigen voor een persoonlijk interview.
Tijdens het interview worden vragen gesteld over verschillende onderwerpen. Er is geen speciale kennis vereist om de vragen te beantwoorden. Er zijn geen juiste of foute antwoorden. Het is jouw mening die telt. Het interview duurt ongeveer een uur. De meeste mensen vinden dit een aangename en interessante ervaring.
Wij respecteren en beschermen je privacy. De antwoorden die je geeft worden strikt vertrouwelijk behandeld en anoniem verwerkt, in overeenstemming met de Wet ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van 8 december 1992.
Het onderzoek is puur wetenschappelijk. Je antwoorden worden niet gekoppeld aan je naam of adres.

Jouw deelname is van het grootste belang want jouw mening telt.
Als je nog vragen hebt, kan je contact opnemen met onderzoeksbureau TNS Dimarso op het gratis nummer 0800 406 38

VLIEGBASIS KLEINE BROGEL HERVAT NACHTVLUCHTEN NA DE ZOMERPERIODE

Zoals elk jaar voerde de luchtmachtbasis van Kleine Broge in de periode van 1 juni tot 1 september geen nachtvluchten uit. Men doet dat niet omdat men rekening wil houden met o.a. de ‘blokperiode’ van studenten, het zomertoerisme, het gebruik van het militaire luchtruim door recreatief luchtverkeer voor zweefvliegen, sportvliegen, luchtballons, enz. Concreet wil dit zeggen dat de afgelopen 3 maanden alle militaire toestellen steeds ten laatste om 17u30 terug aan de grond stonden.

Sinds maandag 5 september 2016 zijn de nachtvluchten echter terug opgestart.

Het hernemen van deze nachtelijke vliegactiviteiten wordt vaak ervaren als een plotse ‘toename’ van de vluchten.
Deze vluchten zijn echter noodzakelijk om de jachtpiloten toe te laten tijdig alle nodige kwalificaties te behalen voor hun inzet in de lopende operaties in het Midden-oosten. Daarom zal er in het najaar van 2016 bij uitzondering ook soms op woensdagavonden worden getraind.

Klik hier voor de specifieke data hiervan van de periodes en uren dat er mogelijk vliegactiviteiten kunnen plaatsvinden in 2016-2017.

BRITT GAAT VOOR DE TITEL MISS FASHION 2017

De 17-jarige Britt Ceyssens uit Bocholt doet mee aan de finale van Miss Fashion 2017. Om deze felbegeerde titel in de wacht te slepen, rekent ze op de steun van alle Bocholtenaren.

Britt zit in haar laatste jaar Sociaal Technische Wetenschappen aan St.-Maria in Neerpelt. Ze is een bezige bij want daarnaast speelt ze nog volleybal bij de Dames van Axor Bocholt en is leidster bij de Saviaantjes. Op 5 november is de grote finale van Miss Fashion 2017 in Antwerpen. Natuurlijk is het Britts droom om dat kroontje te bemachtigen.

Op de steun van burgemeester Stijn Van Baelen mag onze Bocholter schone alvast rekenen. Maar ook jij kan Britt steunen door een sms’je te sturen MF(spatie)18 naar 6687 (€ 0,55). Dit kan onbeperkt! Je kan ook haar finalistepagina op Facebook liken “Finaliste Miss Fashion 2017 Britt Ceyssens”.

ONLINE TICKETVERKOOP NIEUWE SEIZOEN GC DE KROON

Klik op de knop hiernaast en volg de stappen.
Voor meer informatie klik hier.
 


AANVRAAG SIGNALISATIEVERGUNNING

werken op openbaar domeinAls je verhuist, als je een grote levering verwacht, of als je verbouwingen of bouwwerken uitvoert, waarbij je een container, een stelling, of een vrachtwagen... moet plaatsen, dan heb je misschien een signalisatievergunning nodig.
Want als je die verhuis, verbouwing of levering alleen maar kan doen door een stuk van het openbaar domein te bezetten, dan moet je daarvoor toestemming vragen. Het openbaar domein is immers van iedereen.
Voor de veiligheid van de weggebruikers is het dan aangewezen om signalisatieborden te plaatsen (ongeacht de duur van de werken).
De signalisatievergunning moet wel tenminste 10 werkdagen voor de start van de werken worden aangevraagd. Vul het aanvraagformulier correct in en stuur het via e-mail door naar signalisatie@bocholt.be

GEDAAN MET WACHTEN, WE VERWACHTEN JE

Om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn werken we op het gemeentehuis op donderdagnamiddag na 'afspraak'. Gedaan met wachten en aanschuiven: op donderdagnamiddag kan je enkel nog terecht bij de gemeentelijke diensten na het maken van een afspraak. Maak een afspraak via 089 20 19 18 en meld je op het afgesproken uur aan op het gemeentehuis.

Lees meer.