WELKOM OP WWW.BOCHOLT.BE

HET IS WARM (HEET)! 

Als het erg warm is, spreken we in de volksmond al snel van een hittegolf. Maar dat is niet altijd terecht. Tenminste niet volgens de officiële maatstaven van het KMI, zij hanteeren de volgende maatstaf als officiële definitie:

Ten minste 5 dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25 °C (zomerse dagen) of meer bedraagt; waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30 °C (tropische dagen) of meer bedraagt. Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een zogenaamde weerhut.

Het mag duidelijk zijn dat een hittegolf veel gevolgen kan hebben, met name voor mensen met een zwakkere gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan baby’s, kinderen, ouderen en zieke mensen.
Er zijn twee grote gevaren die op de loer liggen: hyperthermie, ofwel een zonnesteek, en uitdroging. Voor gezonde mensen over het algemeen geen enkel probleem, maar voor zwakke en zieke mensen kan dit grote gevolgen hebben. Enkele tips!
- drink water
- draag witte kleding
- vermijd alcohol
- zoek de schaduw op (nergens beter dan in de kelder)
- ga lekker zwemmen (maar gebruik dan wel een goede zonnebrandcrème)
- hou je huis koel (rolluiken dicht – zet overbodige elektrische apparaten uit)
- oudere mensen hebben een verminderd dorstgevoel: breng hen eens vaker een bezoekje en stimuleer hen om veel water te drinken
- laat baby’s en jonge kinderen meer en vaker drinken dan gewoonlijk, nog voor ze dorst hebben, en bij voorkeur mineraal water.
- blijf binnen: in de binnenlucht is minder ozon dan in de buitenlucht
- laat de kinderen voldoende rusten tussen het ravotten en spelen door;
- laat kinderen nooit achter in een geparkeerde auto
          
In de folder "Hittegolf en ozonpieken, waarop letten bij baby’s, peuters en kleuters? vind je meer over preventie van ziekte door hitte en ozon, en tekenen om uitdroging en hitteslag te herkennen.

Bijkomende tips:

  • verplaats sport- en spel activiteiten naar andere uren (buiten 11u00 en 22u00 wegens hogere ozonconcentraties en temperaturen), en naar een koele binnenruimte;
  • houd ramen, gordijnen en rolluiken dicht overdag, en verlucht ’s nachts als de temperatuur gedaald is;
  • een ventilator brengt weinig of geen verkoeling, een airconditioning wel;
  • indien er bepaalde geneesmiddelen worden gebruikt, informeer dan best op voorhand bij arts of apotheker of zij een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid gedurende een hitteperiode en of de dosis moet aangepast worden.

DE LAST POST – EEN ODE AAN DE ODE | 9 JULI

30.000ste last postIn het kader van de herdenking van WO I en namens de Last Post Association zetten de brandweerposten in de zone Noord-Limburg de deuren wijd open op donderdag 9 juli tijdens de 30.000ste Last Post in Ieper. Op die manier wordt eer betoond aan de Last Post-blazers, brandweermannen en aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Een Ode aan de Ode.
Als sinds 1928 organiseert de Last Post Association elke avond een plechtigheid onder de Menenpoort, als eerbetoon aan de gesneuvelden van de eerste wereldoorlog. Op donderdag 9 juli 2015 zal het de dertigduizendste keer zijn dat die Last Post geblazen wordt door brandweermannen in uniform.
Een warme oproep: kom naar een van de brandweerkazernes van de zone Noordoost-Limburg en laat je verrassen door het programma! Ook de deuren van de brandweerpost in Bree gaan open om 19u00.                       

  •         19u00: openen van de brandweerdeuren en ontvangst burgers in de kazerne
  •         19u20: toespraak burgemeester Liesbeth Van der Auwera 
  •         19u40: toespraak oud-strijder/leerkracht (concreet verhaal uit 14-18)
  •         19u50: het verhaal Last Post
  •         20u00: volgen van de live uitzending/ beelden vanuit leper
  •         21u00: sirenes 1 min - einde bezoek.

BEZOEK UIT DUITS BOCHOLT

DEPB staat voor Deutschland- und Europapolitisches Bildungswerk Nordrhein-Westfalen. Een groep van 29 personen bezocht op 23 juni jl. onze gemeente. De tussenstop was een onderdeel van een vierdaagse trip doorheen de euregio. Andere stopplaatsen waren o.a. Maastricht, Aken en Brussel.
In Bocholt werden ze op het gemeentehuis ontvangen door schepen Jos Plessers. Na een broodje en een koffie was er eigenlijk tijd voorzien voor hete bekijken van een toeristische film over onze gemeente, maar de groep was zo geïnteresseerd in de werking van onze gemeente dat men maar vragen bleef afvuren op de schepen. Voor men het wist was het al tijd om naar de brouwerijmuseum af te zakken. Daar kreeg de groep nog een gesmaakte rondleiding. De groep werd begeleid door mevr. Petra Taubach, die in Duits Bocholt verantwoordelijk is voor de jumelages met andere gemeenten. 

GEZINSBOND VERKENT DUITS BOCHOLT

De gezinsbond van Bocholt was van 6 tot 7 juni in Duits Bocholt. Het werd een prachtig weekend in een wondermooie stad, onder een stralend zonnetje. De 25 deelnemers leerden onze partnerstad kennen onder begeleiding van leden van de Junge Gemeinschaft, een gelijkaardige vereniging die al in 2012 ons Bocholt bezocht. Op het programma stonden o.a. minigolf, bezoek aan de Aa-see, een hindernissenparcours, een geleide stadswandeling, een kerktorenbeklimming, bezoek aan het textielmuseum, zwemmen in subtropisch zwembad Bahia, bezoek aan het het waterkasteel Annholt en tussendoor ... de nodige terrasjes! Alle deelnemers waren het eens: een prachtige uitstap.

DE ZOMER IS DAAR! HEBBEN JE KINDEREN AL EEN KIDS-ID?

VOLG LIVE BOUW NIEUWE BASISSCHOLEN

impressie nieuwe school de driehoekDe Driehoek
In september 2014 begonnen de werken voor de bouw van de nieuwe schoollokalen van basisschool De Driehoek in Bocholt. Op de website van de school kan je de vooruitgang van de werken volgen via twee webcams die om de 10 minuten een nieuwe foto van de bouwwerf nemen.

Als de werken volgens planning verlopen zullen de leerkrachten en leerlingen in oktober 2015 hun nieuwe school in gebruik kunnen nemen.
www.dedriehoek.be

impressie nieuwe school de brugDe Brug
Ook GO-basischool 'de Brug' start binnenkort met de bouw van een nieuwe school. Het wordt een ronde school! Je kan de stand van zaken vanaf dan ook volgen op hun website: www.debrugbocholt.be.


GEMEENTE VERKOOPT NOG 2 SOCIALE BOUWKAVELS IN DE ELZENSTRAAT

verkoop banner


GRATIS DRAADLOOS INTERNET

wi-fi-logo internet accesVoortaan kun je genieten van gratis draadloos internet in gemeenschapscentrum de Kroon, in bibliotheek de Priool, in sportcomplex de Damburg en in het gemeentehuis van Bocholt. Met het nieuwe draadloze WIFI-systeem kan je gratis op het internet met je laptop, gsm, smartphone, tablet, … Je moet enkel een paswoord opvragen aan de vier respectievelijke infobalies.
Je kunt de gemeentelijke hotspots herkennen aan het bekende WIFI-logo aan de balie of de inkomhal van de vier gebouwen.