WELKOM OP WWW.BOCHOLT.BE

PINKSTERKERMIS KAULILLE | CAULILLE LEEFT

Dit weekend is het Pinksterkermis in Kaulille. De kermis staat terug opgesteld op het 'oude' Nevenplein, achter GC 'de Kroon'.
Om het kermisgebeuren terug nieuw leven in te blazen hebben enkele enthousiaste Kaulillenaren de vereniging Caulille Leeft opgericht.

Caulille Leeft pakt op zaterdag 23 mei uit met een kermiskoers, een dorpskoers en een zotte-koers. Op zaterdagavond organiseert men een gratis kermisfuif in de feesttent op het 'nieuwe' Nevenplein, links van 'de Kroon'.

Natuurlijk kan een kermis pas leven als er mensen naar toe komen: daarom doen we een warme oproep om ook op zondag en/of maandag een bezoek te brengen aan de kermis in Kaulille.

Alle info op www.caulilleleeft.be.

OFFICIËLE DELEGATIE UIT DUITS BOCHOLT OP BEZOEK

Van 15 tot en met 17 mei was een officiële delegatie uit Duits Bocholt te gast in onze gemeente. Dat was al weer 4 jaar geleden. De zeskoppige delegatie, onder leiding van burgemeester Peter Nebelo bracht o.a. een bezoek aan het PVL, het Biotechnicum, de site van De Driehoek en meubelfabriek Sleurs-Peuskens. Op zaterdag beleefden ze de Sezoensrally vanop de eerste rij en op zondag namen ze deel aan fietshappening de Teutenroute. Vast onderdeel van zo'n bezoek is ook een werkgesprek waarbij de jumelage wordt geëvalueerd en nieuwe ideeën voor internationale samenwerking worden besproken.

Ter gelegenheid van het bezoek overhandigde burgemeester Nebelo een prachtige ets van de Duits Bocholter kunstenaar Israel Von Meckenem aan burgemeester Jos Claessens. 

In 2017 brengt een officiële delegatie van onze gemeente dan weer een tegenbezoek aan het Duitse Bocholt.

TOEKOMSTIGE LANDBOUWERS ZIJN ONGERUST

Om de Natura2000-doelstellingen van de Europese Gemeenschap te kunnen bereiken is een drastische vermindering van de ammoniakuitstoot noodzakelijk. Dit drukt als een zware last op de leefbaarheid van de landbouwbedrijven in onze regio. Ook onze toekomstige landbouwers zijn ongerust. Om hun ongerustheid te uiten zakten een 150-tal leerlingen van het Biotechnicum op donderdag 7 mei af naar het Bocholter gemeentehuis. Daar werden ze ontvangen door o.a. burgemeester Jos Claessens van Bocholt, burgemeester Lydia Peeters van Dilsen-Stokkem,  burgemeester Lode Ceyssens van Meeuwen-Gruitrode, en schepenen Jos Plessers, Jan Verjans en Mia Croonen van Bocholt. Zij luisterden naar de grieven van onze jonge landbouwers-in spe. In hun toespraken beloofden ze om deze moeilijke zaak op hoger niveau aan te kaarten en te de belangen van onze ‘boeren’ te verdedigen.  

Meer foto's.

DE KLEINE ARTIEST OP VERKENNING

DSC_0499De Week van de Amateurkunsten stond in Bocholt in het teken van de 'kleine' kunstenaars. Op zondag 26 april jl. kregen deze kleine kunstenaars de mogelijkheid om zich te ontoppen op tal van creatieve manieren: van schilderen en grimeren over boetseren en tekenen tot knutselen en reuze zeepbellen maken.

De dienst Vrije Tijd van de gemeente had een gevarieerd aanbod samengesteld. Het was en leuke namiddag voor kinderen, ouders en grootouders.

Lees meer en bekijk de foto's.

BABYBORREL 2015

20150411_babyborrel (183)De jaarlijkse babyborrel vond dit jaar plaats op zaterdag 11 april jl. In 2014 waren er 109 geboortes in Bocholt: 57 jongens en 52 meisjes. De ouders en hun borelingen kwamen samen in het parochiehuis van Bocholt. Daar kregen ze Bocholter geschenkbonnen ter waarde van € 65,00 en als aandenken een handdoek van de Gezinsraad. De dag werd afgesloten met een wandeling naar het levensbos waar een gedenkplaatje werd onthuld bij de boom die geplant werd voor alle kindjes die in 2014 werden geboren.

Lees meer en bekijk de foto's.

BOCHOLTER SPORTCLUBS INGEKADERD

De Bocholter sportclubs verdienen het om ingekaderd te worden. Dat vond men bij Bloso ook.
Bloso schonk dit jaar 'Goed Bezig'-kaders aan twee verdienstelijke Limburgse sportgemeenten. Naast Alken mocht ook onze gemeente zo’n kader in ontvangst nemen. De sportdienst van Bocholt promoot immers de actie 'Goed Bezig' naar de gemeentelijke sportclubs. Dit gebeurt onder meer door de organisatie van de Week van de Sportclub. Tijdens deze week openen de plaatselijke sportverenigingen hun deur voor het publiek om zo nieuwe leden te werven. Op vrijdag 10 april werd deze 'Goed Bezig'-kader officieel onthuld aan Sportcomplex De Damburg in aanwezigheid van de afgevaardigde van Bloso. De kinderen die deelnamen aan het paassportkamp 'taal- en sport' mochten hierbij poseren. Ook tijdens de andere paassportkampen werden leuke foto’s genomen.

Deze foto's kan je bekijken op www.bocholt.be/vrije tijd/sport/fotoalbum.

KINDEREN EN HUMOR CENTRAAL OP SLOTAPOTHEOSE VAN JEUGDBOEKENWEEK

In aanwezigheid van burgemeester Jos Claessens en kinderburgemeester Dries Coenen vond op woensdag 15 april jongsleden de slotapotheose plaats van de jeugdboekenweek 2015.

In de grote zaal van G.C. Kroon verzamelden 85 kinderen en hun ouders om de jeugdboekenweek met veel gelach en plezier af te sluiten: humor was immers het thema van dit jaar. Tijdens de jeugdboekenweek werd veel verteld, geknutseld, geacteerd en gelezen, maar zeker heel veel gelachen.

Centrale gast op de slotapotheose was jeugdauteur Stijn Moekaars. Hij bracht een show met veel liedjes en gedichten, maar vooral met heel veel humor. Op het einde van de namiddag werden vier  klassen en zeven kinderen beloond met een cadeau voor hun mooie knutselwerkjes die tijdens de week werden gemaakt.

STEM BOCHOLTENAAR JOACHIM TOT MISTER GAY VLAANDEREN 2015

joachim cox mister gay vlaanderen 2015De 19-jarige Bocholtenaar Joachim Cox doet mee aan de verkiezing van Mister Gay Vlaanderen.
Hij volgt elektriciteit in het 6de middelbaar te Overpelt (TIO). Zijn hobby en grote passie is dansen. Hij neemt deel aan Mister Gay Vlaanderen omdat volgens hem de holebigemeenschap voor velen nog wildvreemd is. Daarom is het mediatiseren hiervan niet alleen belangrijk in de volwassenen, maar ook in de jongeren- en kindermedia.

VERDRAAGZAAMHEID MAAKT OUDEREN BLIJ JONGEREN HOREN OOK DAARBIJ!!

Wil je gratis je stem uitbrengen dat kan via deze link.
https://www.facebook.com/OUTTVBE?sk=app_129570913824547&app_data=26110

VAN STAHLHELM TOT VREDESBOOM

Op vrijdag 3 april werd de Bocholter Stahlhelm officieel voorgesteld. Hij werd onthuld door burgemeester Jos Claessens, kinderburgemeester Dries Coenen, schepenen Jan Verjans en Mia Croonen en kunstenares Wies Teppers.

Het project van Wies Teppers en de leerlingen van basisschool De Driehoek heet ‘Vredesboom’. Het is een boodschap van vrede voor alle leeftijden. Het is immers ook belangrijk dat de kinderen op een actieve manier betrokken worden bij het oorlogsverleden van onze gemeente.

Alle 399 leerlingen maakten een hartje maken in de kleuren van Bocholt. Bovenop de helm maakte Wies een vredesboom in koperdraad. De wortels gaan tot aan de Bocholter hartjes en halen hier kracht uit: liefde zal overwinnen!

HANDBAL BOCHOLT WINT BELGISCHE HANDBALBEKER 2014-2015

PROFICIAT ACHILLES BOCHOLT!

Door de finale tegen Tongeren dik verdiend te winnen met 32-27 kroonde handbalclub QubiQ Achilles Bocholt zich zaterdagavond tot bekerwinnaar van het seizoen 2014-2015. Heet is de tweede keer dat onze handbalclub de Belgische beker wint.
Bocholt is fier op jullie. Een dikke proficiat aan spelers, entourage, bestuur en aan de 'beste supporters' ter wereld.
We hopen dat deze fantastische prijs een mooie opsteker kan zijn voor de play-offs.

WERKEN KAULILLERWEG OP SCHEMA

Begin maart zijn de werken gestart om van het voorste gedeelte van de Kaulillerweg een veilige schoolomgeving te maken. Dit is noodzakelijk wegens de verhuis van basisschool De Driehoek naar de site van het Biotechnicum. Deze verhuis is voorzien in de loop van dit najaar. De Kaulillerweg is de drukste straat in onze gemeente. De impact van de werken op het verkeer is dan ook bijzonder groot.
In een eerste fase werkt aannemer Martens uit Genk aan het stuk tussen de toegangsweg tot de parking van het Biotechnicum en het kruispunt met de Kallerstraat. De werken zitten op schema. De aanleg van de hoofdriolering is af. Deze week worden de huisaansluitingen uitgevoerd. Daarna start de aannemer al met het onderste laag van het bed waarop de nieuwe weg zal komen te liggen. De parkings voor de gebouwenblok van de KBC-bank krijgen deze week nog een tijdelijke verharding in steenslag.
Als alles mee zit, zal fase 1 eind april voltooid zijn en kan men opnieuw via het kruispunt met de Kallerstraat op de parkings van Carrefour en Aldi geraken. Ondertussen vragen we dat het doorgaand verkeer de aangegeven omleiding via de Damburgstraat en de Kallerstraat nauwkeurig opvolgt: respecteer het eenrichtingsverkeer in de Schoolstraat en de Pastoorsdreef en gebruik alleen de omleiding via de Hoogstraat om via de tijdelijke toegangsweg in de Pastoorsdreef de parking van de Aldi en de Carrefour te bereiken.

REG PREMIES 2015

VOLG LIVE BOUW NIEUWE BASISSCHOLEN

impressie nieuwe school de driehoekDe Driehoek
In september 2014 begonnen de werken voor de bouw van de nieuwe schoollokalen van basisschool De Driehoek in Bocholt. Op de website van de school kan je de vooruitgang van de werken volgen via twee webcams die om de 10 minuten een nieuwe foto van de bouwwerf nemen.

Als de werken volgens planning verlopen zullen de leerkrachten en leerlingen in oktober 2015 hun nieuwe school in gebruik kunnen nemen.
www.dedriehoek.be

impressie nieuwe school de brugDe Brug
Ook GO-basischool 'de Brug' start binnenkort met de bouw van een nieuwe school. Het wordt een ronde school! Je kan de stand van zaken vanaf dan ook volgen op hun website: www.debrugbocholt.be.


GEMEENTE VERKOOPT NOG 2 SOCIALE BOUWKAVELS IN DE ELZENSTRAAT

verkoop banner


GRATIS DRAADLOOS INTERNET

wi-fi-logo internet accesVoortaan kun je genieten van gratis draadloos internet in gemeenschapscentrum de Kroon, in bibliotheek de Priool, in sportcomplex de Damburg en in het gemeentehuis van Bocholt. Met het nieuwe draadloze WIFI-systeem kan je gratis op het internet met je laptop, gsm, smartphone, tablet, … Je moet enkel een paswoord opvragen aan de vier respectievelijke infobalies.
Je kunt de gemeentelijke hotspots herkennen aan het bekende WIFI-logo aan de balie of de inkomhal van de vier gebouwen.

BOCHOLTER SPORTCLUBS INGEKADERD

De Bocholter sportclubs verdienen het om ingekaderd te worden. Dat vond men bij Bloso ook.
Bloso schonk dit jaar 'Goed Bezig'-kaders aan twee verdienstelijke Limburgse sportgemeenten. Naast Alken mocht ook onze gemeente zo’n kader in ontvangst nemen. De sportdienst van Bocholt promoot immers de actie 'Goed Bezig' naar de gemeentelijke sportclubs. Dit gebeurt onder meer door de organisatie van de Week van de Sportclub. Tijdens deze week openen de plaatselijke sportverenigingen hun deur voor het publiek om zo nieuwe leden te werven. Op vrijdag 10 april werd deze 'Goed Bezig'-kader officieel onthuld aan Sportcomplex De Damburg in aanwezigheid van de afgevaardigde van Bloso. De kinderen die deelnamen aan het paassportkamp 'taal- en sport' mochten hierbij poseren. Ook tijdens de andere paassportkampen werden leuke foto’s genomen.

Deze foto's kan je bekijken op www.bocholt.be/vrije tijd/sport/fotoalbum.

KINDEREN EN HUMOR CENTRAAL OP SLOTAPOTHEOSE VAN JEUGDBOEKENWEEK

In aanwezigheid van burgemeester Jos Claessens en kinderburgemeester Dries Coenen vond op woensdag 15 april jongsleden de slotapotheose plaats van de jeugdboekenweek 2015.

In de grote zaal van G.C. Kroon verzamelden 85 kinderen en hun ouders om de jeugdboekenweek met veel gelach en plezier af te sluiten: humor was immers het thema van dit jaar. Tijdens de jeugdboekenweek werd veel verteld, geknutseld, geacteerd en gelezen, maar zeker heel veel gelachen.

Centrale gast op de slotapotheose was jeugdauteur Stijn Moekaars. Hij bracht een show met veel liedjes en gedichten, maar vooral met heel veel humor. Op het einde van de namiddag werden vier  klassen en zeven kinderen beloond met een cadeau voor hun mooie knutselwerkjes die tijdens de week werden gemaakt.

STEM BOCHOLTENAAR JOACHIM TOT MISTER GAY VLAANDEREN 2015

joachim cox mister gay vlaanderen 2015De 19-jarige Bocholtenaar Joachim Cox doet mee aan de verkiezing van Mister Gay Vlaanderen.
Hij volgt elektriciteit in het 6de middelbaar te Overpelt (TIO). Zijn hobby en grote passie is dansen. Hij neemt deel aan Mister Gay Vlaanderen omdat volgens hem de holebigemeenschap voor velen nog wildvreemd is. Daarom is het mediatiseren hiervan niet alleen belangrijk in de volwassenen, maar ook in de jongeren- en kindermedia.

VERDRAAGZAAMHEID MAAKT OUDEREN BLIJ JONGEREN HOREN OOK DAARBIJ!!

Wil je gratis je stem uitbrengen dat kan via deze link.
https://www.facebook.com/OUTTVBE?sk=app_129570913824547&app_data=26110

VAN STAHLHELM TOT VREDESBOOM

Op vrijdag 3 april werd de Bocholter Stahlhelm officieel voorgesteld. Hij werd onthuld door burgemeester Jos Claessens, kinderburgemeester Dries Coenen, schepenen Jan Verjans en Mia Croonen en kunstenares Wies Teppers.

Het project van Wies Teppers en de leerlingen van basisschool De Driehoek heet ‘Vredesboom’. Het is een boodschap van vrede voor alle leeftijden. Het is immers ook belangrijk dat de kinderen op een actieve manier betrokken worden bij het oorlogsverleden van onze gemeente.

Alle 399 leerlingen maakten een hartje maken in de kleuren van Bocholt. Bovenop de helm maakte Wies een vredesboom in koperdraad. De wortels gaan tot aan de Bocholter hartjes en halen hier kracht uit: liefde zal overwinnen!

HANDBAL BOCHOLT WINT BELGISCHE HANDBALBEKER 2014-2015

PROFICIAT ACHILLES BOCHOLT!

Door de finale tegen Tongeren dik verdiend te winnen met 32-27 kroonde handbalclub QubiQ Achilles Bocholt zich zaterdagavond tot bekerwinnaar van het seizoen 2014-2015. Heet is de tweede keer dat onze handbalclub de Belgische beker wint.
Bocholt is fier op jullie. Een dikke proficiat aan spelers, entourage, bestuur en aan de 'beste supporters' ter wereld.
We hopen dat deze fantastische prijs een mooie opsteker kan zijn voor de play-offs.

WERKEN KAULILLERWEG OP SCHEMA

Begin maart zijn de werken gestart om van het voorste gedeelte van de Kaulillerweg een veilige schoolomgeving te maken. Dit is noodzakelijk wegens de verhuis van basisschool De Driehoek naar de site van het Biotechnicum. Deze verhuis is voorzien in de loop van dit najaar. De Kaulillerweg is de drukste straat in onze gemeente. De impact van de werken op het verkeer is dan ook bijzonder groot.
In een eerste fase werkt aannemer Martens uit Genk aan het stuk tussen de toegangsweg tot de parking van het Biotechnicum en het kruispunt met de Kallerstraat. De werken zitten op schema. De aanleg van de hoofdriolering is af. Deze week worden de huisaansluitingen uitgevoerd. Daarna start de aannemer al met het onderste laag van het bed waarop de nieuwe weg zal komen te liggen. De parkings voor de gebouwenblok van de KBC-bank krijgen deze week nog een tijdelijke verharding in steenslag.
Als alles mee zit, zal fase 1 eind april voltooid zijn en kan men opnieuw via het kruispunt met de Kallerstraat op de parkings van Carrefour en Aldi geraken. Ondertussen vragen we dat het doorgaand verkeer de aangegeven omleiding via de Damburgstraat en de Kallerstraat nauwkeurig opvolgt: respecteer het eenrichtingsverkeer in de Schoolstraat en de Pastoorsdreef en gebruik alleen de omleiding via de Hoogstraat om via de tijdelijke toegangsweg in de Pastoorsdreef de parking van de Aldi en de Carrefour te bereiken.

GEMEENTERAAD DUITS BOCHOLT OP BEZOEK

Een 25-koppige delegatie van de gemeenteraad uit Duits Bocholt was op donderdag 26 maart jl. te gast in onze gemeente. Dit bezoek was de tegenhanger voor het bezoek dat de Belgische gemeenteraad in 2010 bracht aan Duits Bocholt om daar een gemeenteraad te volgen.
In de namiddag maakten ze met de bus een rondrit door Bocholt, waarbij men vooral aandacht had voor de projecten die momenteel in onze gemeente in de stijgers staan: KMO-zone Kanaal, uitbouw seniorencampus, ontwikkeling van RUP ‘de Winning’, enz. Om 17u00 ontmoette men de collega’s van de Bocholter gemeenteraad. Eerste schepen Stijn Van Baelen gaf een korte toelichting over de werking van een Belgische gemeenteraad. Vlak voordat de gemeenteraad startte vroeg burgemeester Jos Claessens een minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash van German Wings in de Frans Alpen. De 16 leerlingen en 2 leerkrachten die omkwamen, waren afkomstig van het dorpje Haltern am See op amper 45 km van Duits Bocholt. Bürgermeister Peter Nebelo dankte iedereen voor de hartelijke ontvangst en overhandigde een mooie pentekening aan zijn Belgische collega. Daarna volgden de Duits raadsleden de gemeenteraad. Voor de gelegenheid was de toelichting bij de gemeenteraad in het Duits vertaald.
Na de raad zakte men af naar ‘de Steen’ om er te verbroederen onder het nuttigen van een heerlijke glaasje plaatselijk gerstenat.

SPORTKAMPEN VOOR KINDEREN TIJDENS DE PAASVAKANTIE

OPENBAAR ONDERZOEK OVER HET VLAAMSE ONTWERP-MESTACTIEPROGRAMMA 2015-2018 (MAP 5)

Het mestactieprogramma omvat maatregelen om de verontreiniging van water door nitraten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging te voorkomen. Het openbaar onderzoek over het ontwerp-MAP 5 loopt van 6 maart 2015 tot en met 4 mei 2015.

Eén van de stappen in de totstandkoming van het vijfde mestactieprogramma is de uitvoering van een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) waarin de effecten van het ontwerp-mestactieprogramma op het leefmilieu onderzocht worden. Tussen 6 maart en 4 mei 2015 kunt u hieronder het ontwerp-mestactieprogramma 2015-2018 en het plan-MER inkijken en erop reageren. 
De opmerkingen uit het openbaar onderzoek zullen in overweging genomen worden bij de vaststelling van het definitieve mestactieprogramma 2015-2018. De laatste besprekingen met de Europese Commissie over het vijfde mestactieprogramma lopen nog. Ook die besprekingen kunnen eventueel nog beperkte wijzigingen teweegbrengen aan het definitieve mestactieprogramma.
Zolang er geen definitief mestactieprogramma is, blijven de bemestingsbepalingen van het huidige Mestdecreet van toepassing.

Je vindt alle documenten op de site van de de VLM. Hier kan je ook je reacties op het ontwerp kwijt.

SCHOOL UIT DUITS BOCHOLT MAAKT TUSSENSTOP IN BOCHOLT

“We zijn altijd weer blij als we groepen uit onze Partnerstad mogen ontvangen. Vandaag zijn we bijzonder blij dat het een groep studenten is. Het is immers al lang geleden dat we nog eens een school mochten ontvangen!” zo begroette schepen van jumelage Jan Schrijvers op vrijdag 13 maart de 36 leerlingen en 2 leerkrachten van het Berufskolleg Am Wasserturm op het gemeentehuis.

Ze kwamen net terug van een tweedaagse ontmoeting met een school in Vorselaar waarmee ze verbroederd zijn. Ze besloten om op de terugweg even te stoppen in Belgisch Bocholt voor een korte kennismaking. Tijdens de ontvangst op het gemeentehuis keek men bij een koffie en een broodje naar een korte film over onze gemeente. Het was geen probleem dat de film in het Nederlands was: deze klassen volgen immers Nederlands als derde taal. Na het gemeentehuis zakte men af naar het Brouwerijmuseum. Rond 14u00 stapten ze al weer op de bus richting ‘Heimat’. Leerkracht Claudia Queren dankte voor de mooie ontvangst en zei dat dit bezoek zeker voor herhaling vatbaar was.

WERKEN VOOR VEILIGE SCHOOLOMGEVING KAULILLERWEG

zicht Kaulillerweg zone werkenDe Kaulillerweg is de drukste verkeersader in onze gemeente. Op het voorste gedeelte van de Kaulillerweg tussen de rotonde en het kruispunt met de Kallerstraat liggen twee supermarkten, één grote middelbare school, twee banken, diverse handelszaken en binnenkort komt er nog een nieuwe school bij. ‘De Driehoek’ bouwt immers een nieuwe basisschool op de terreinen van de vroegere Boerenhal. Als de werken volgens planning verlopen zal de school in oktober van 2015 haar deuren openen. De concentratie van al deze winkels en instellingen vraagt een aangepaste verkeersafwikkeling. Hiervoor zijn plannen opgesteld door studiebureel Antea Group uit Genk.

De werken zijn toevertrouwd aan Martens Wegenbouw nv uit Genk. De firma is met de werken gestart op maandag 2 maart en krijgt in totaal 110 werkdagen om de klus te klaren. De rijweg wordt versmald, er komen vrijliggende voet- en fietspaden en uitwijkstroken om de parkings op te rijden. Verder voorzien we twee verhoogde bushaltes. De middenberm wordt heraangelegd en verlengd. Alle nutsleidingen worden vernieuwd en er komt een gescheiden rioolstelsel. Er zal een nieuwe toegansweg naar de nieuwe school worden aangelegd, de Prosper Matthijsstraat wordt vernieuwd en in het stuk daartussen voorzien we voldoende parkeerplaatsen. De werken zullen in drie fases uitgevoerd worden.

Alle handelaars blijven bereikbaar tijdens de werken. Volg de aangegeven omleidingen en respecteer het opgelegde éénrichtingsverkeer. Je leest alle nuttige info over fase 1 van de werken in deze nieuwsbrief.


REG PREMIES 2015

CAMERAWAGEN MAAKT PANORAMISCHE BEELDEN VOOR AGIV

In oktober van verleden jaar is AGIV, het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (onderdeel van de Vlaamse Overheid) gestart met het maken van nieuwe mobilemappingbeelden van heel Vlaanderen. Je kan deze beelden vergelijken met Google Streetview. Hiervoor doet men een beroep op de firma Image-V die gedurende twee jaar met camerawagens alle Vlaamse gemeenten zullen fotograferen. De wagens zijn uitgerust met een 360°-camera en laserscanners.

In Bocholt zal dit gebeuren in het eerste kwartaal van 2015.

De beelden worden niet openbaar gemaakt, maar enkel gebruikt door de Vlaamse overheidsinstanties, steden en gemeenten. Gezichten en nummerplaten worden onherkenbaar gemaakt (vervagen). Meer info kan je vinden op: www.image-v.be/page/planning 

VOLG LIVE BOUW NIEUWE BASISSCHOLEN

impressie nieuwe school de driehoekDe Driehoek
In september 2014 begonnen de werken voor de bouw van de nieuwe schoollokalen van basisschool De Driehoek in Bocholt. Op de website van de school kan je de vooruitgang van de werken volgen via twee webcams die om de 10 minuten een nieuwe foto van de bouwwerf nemen.

Als de werken volgens planning verlopen zullen de leerkrachten en leerlingen in oktober 2015 hun nieuwe school in gebruik kunnen nemen.
www.dedriehoek.be

impressie nieuwe school de brugDe Brug
Ook GO-basischool 'de Brug' start binnenkort met de bouw van een nieuwe school. Het wordt een ronde school! Je kan de stand van zaken vanaf dan ook volgen op hun website: www.debrugbocholt.be.


GEMEENTE VERKOOPT NOG 2 SOCIALE BOUWKAVELS IN DE ELZENSTRAAT

verkoop banner


GRATIS DRAADLOOS INTERNET

wi-fi-logo internet accesVoortaan kun je genieten van gratis draadloos internet in gemeenschapscentrum de Kroon, in bibliotheek de Priool, in sportcomplex de Damburg en in het gemeentehuis van Bocholt. Met het nieuwe draadloze WIFI-systeem kan je gratis op het internet met je laptop, gsm, smartphone, tablet, … Je moet enkel een paswoord opvragen aan de vier respectievelijke infobalies.
Je kunt de gemeentelijke hotspots herkennen aan het bekende WIFI-logo aan de balie of de inkomhal van de vier gebouwen.

BOCHOLTER SPORTCLUBS INGEKADERD

De Bocholter sportclubs verdienen het om ingekaderd te worden. Dat vond men bij Bloso ook.
Bloso schonk dit jaar 'Goed Bezig'-kaders aan twee verdienstelijke Limburgse sportgemeenten. Naast Alken mocht ook onze gemeente zo’n kader in ontvangst nemen. De sportdienst van Bocholt promoot immers de actie 'Goed Bezig' naar de gemeentelijke sportclubs. Dit gebeurt onder meer door de organisatie van de Week van de Sportclub. Tijdens deze week openen de plaatselijke sportverenigingen hun deur voor het publiek om zo nieuwe leden te werven. Op vrijdag 10 april werd deze 'Goed Bezig'-kader officieel onthuld aan Sportcomplex De Damburg in aanwezigheid van de afgevaardigde van Bloso. De kinderen die deelnamen aan het paassportkamp 'taal- en sport' mochten hierbij poseren. Ook tijdens de andere paassportkampen werden leuke foto’s genomen.

Deze foto's kan je bekijken op www.bocholt.be/vrije tijd/sport/fotoalbum.

KINDEREN EN HUMOR CENTRAAL OP SLOTAPOTHEOSE VAN JEUGDBOEKENWEEK

In aanwezigheid van burgemeester Jos Claessens en kinderburgemeester Dries Coenen vond op woensdag 15 april jongsleden de slotapotheose plaats van de jeugdboekenweek 2015.

In de grote zaal van G.C. Kroon verzamelden 85 kinderen en hun ouders om de jeugdboekenweek met veel gelach en plezier af te sluiten: humor was immers het thema van dit jaar. Tijdens de jeugdboekenweek werd veel verteld, geknutseld, geacteerd en gelezen, maar zeker heel veel gelachen.

Centrale gast op de slotapotheose was jeugdauteur Stijn Moekaars. Hij bracht een show met veel liedjes en gedichten, maar vooral met heel veel humor. Op het einde van de namiddag werden vier  klassen en zeven kinderen beloond met een cadeau voor hun mooie knutselwerkjes die tijdens de week werden gemaakt.

STEM BOCHOLTENAAR JOACHIM TOT MISTER GAY VLAANDEREN 2015

joachim cox mister gay vlaanderen 2015De 19-jarige Bocholtenaar Joachim Cox doet mee aan de verkiezing van Mister Gay Vlaanderen.
Hij volgt elektriciteit in het 6de middelbaar te Overpelt (TIO). Zijn hobby en grote passie is dansen. Hij neemt deel aan Mister Gay Vlaanderen omdat volgens hem de holebigemeenschap voor velen nog wildvreemd is. Daarom is het mediatiseren hiervan niet alleen belangrijk in de volwassenen, maar ook in de jongeren- en kindermedia.

VERDRAAGZAAMHEID MAAKT OUDEREN BLIJ JONGEREN HOREN OOK DAARBIJ!!

Wil je gratis je stem uitbrengen dat kan via deze link.
https://www.facebook.com/OUTTVBE?sk=app_129570913824547&app_data=26110

VAN STAHLHELM TOT VREDESBOOM

Op vrijdag 3 april werd de Bocholter Stahlhelm officieel voorgesteld. Hij werd onthuld door burgemeester Jos Claessens, kinderburgemeester Dries Coenen, schepenen Jan Verjans en Mia Croonen en kunstenares Wies Teppers.

Het project van Wies Teppers en de leerlingen van basisschool De Driehoek heet ‘Vredesboom’. Het is een boodschap van vrede voor alle leeftijden. Het is immers ook belangrijk dat de kinderen op een actieve manier betrokken worden bij het oorlogsverleden van onze gemeente.

Alle 399 leerlingen maakten een hartje maken in de kleuren van Bocholt. Bovenop de helm maakte Wies een vredesboom in koperdraad. De wortels gaan tot aan de Bocholter hartjes en halen hier kracht uit: liefde zal overwinnen!

HANDBAL BOCHOLT WINT BELGISCHE HANDBALBEKER 2014-2015

PROFICIAT ACHILLES BOCHOLT!

Door de finale tegen Tongeren dik verdiend te winnen met 32-27 kroonde handbalclub QubiQ Achilles Bocholt zich zaterdagavond tot bekerwinnaar van het seizoen 2014-2015. Heet is de tweede keer dat onze handbalclub de Belgische beker wint.
Bocholt is fier op jullie. Een dikke proficiat aan spelers, entourage, bestuur en aan de 'beste supporters' ter wereld.
We hopen dat deze fantastische prijs een mooie opsteker kan zijn voor de play-offs.

WERKEN KAULILLERWEG OP SCHEMA

Begin maart zijn de werken gestart om van het voorste gedeelte van de Kaulillerweg een veilige schoolomgeving te maken. Dit is noodzakelijk wegens de verhuis van basisschool De Driehoek naar de site van het Biotechnicum. Deze verhuis is voorzien in de loop van dit najaar. De Kaulillerweg is de drukste straat in onze gemeente. De impact van de werken op het verkeer is dan ook bijzonder groot.
In een eerste fase werkt aannemer Martens uit Genk aan het stuk tussen de toegangsweg tot de parking van het Biotechnicum en het kruispunt met de Kallerstraat. De werken zitten op schema. De aanleg van de hoofdriolering is af. Deze week worden de huisaansluitingen uitgevoerd. Daarna start de aannemer al met het onderste laag van het bed waarop de nieuwe weg zal komen te liggen. De parkings voor de gebouwenblok van de KBC-bank krijgen deze week nog een tijdelijke verharding in steenslag.
Als alles mee zit, zal fase 1 eind april voltooid zijn en kan men opnieuw via het kruispunt met de Kallerstraat op de parkings van Carrefour en Aldi geraken. Ondertussen vragen we dat het doorgaand verkeer de aangegeven omleiding via de Damburgstraat en de Kallerstraat nauwkeurig opvolgt: respecteer het eenrichtingsverkeer in de Schoolstraat en de Pastoorsdreef en gebruik alleen de omleiding via de Hoogstraat om via de tijdelijke toegangsweg in de Pastoorsdreef de parking van de Aldi en de Carrefour te bereiken.

GEMEENTERAAD DUITS BOCHOLT OP BEZOEK

Een 25-koppige delegatie van de gemeenteraad uit Duits Bocholt was op donderdag 26 maart jl. te gast in onze gemeente. Dit bezoek was de tegenhanger voor het bezoek dat de Belgische gemeenteraad in 2010 bracht aan Duits Bocholt om daar een gemeenteraad te volgen.
In de namiddag maakten ze met de bus een rondrit door Bocholt, waarbij men vooral aandacht had voor de projecten die momenteel in onze gemeente in de stijgers staan: KMO-zone Kanaal, uitbouw seniorencampus, ontwikkeling van RUP ‘de Winning’, enz. Om 17u00 ontmoette men de collega’s van de Bocholter gemeenteraad. Eerste schepen Stijn Van Baelen gaf een korte toelichting over de werking van een Belgische gemeenteraad. Vlak voordat de gemeenteraad startte vroeg burgemeester Jos Claessens een minuut stilte voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash van German Wings in de Frans Alpen. De 16 leerlingen en 2 leerkrachten die omkwamen, waren afkomstig van het dorpje Haltern am See op amper 45 km van Duits Bocholt. Bürgermeister Peter Nebelo dankte iedereen voor de hartelijke ontvangst en overhandigde een mooie pentekening aan zijn Belgische collega. Daarna volgden de Duits raadsleden de gemeenteraad. Voor de gelegenheid was de toelichting bij de gemeenteraad in het Duits vertaald.
Na de raad zakte men af naar ‘de Steen’ om er te verbroederen onder het nuttigen van een heerlijke glaasje plaatselijk gerstenat.

SPORTKAMPEN VOOR KINDEREN TIJDENS DE PAASVAKANTIE

OPENBAAR ONDERZOEK OVER HET VLAAMSE ONTWERP-MESTACTIEPROGRAMMA 2015-2018 (MAP 5)

Het mestactieprogramma omvat maatregelen om de verontreiniging van water door nitraten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging te voorkomen. Het openbaar onderzoek over het ontwerp-MAP 5 loopt van 6 maart 2015 tot en met 4 mei 2015.

Eén van de stappen in de totstandkoming van het vijfde mestactieprogramma is de uitvoering van een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) waarin de effecten van het ontwerp-mestactieprogramma op het leefmilieu onderzocht worden. Tussen 6 maart en 4 mei 2015 kunt u hieronder het ontwerp-mestactieprogramma 2015-2018 en het plan-MER inkijken en erop reageren. 
De opmerkingen uit het openbaar onderzoek zullen in overweging genomen worden bij de vaststelling van het definitieve mestactieprogramma 2015-2018. De laatste besprekingen met de Europese Commissie over het vijfde mestactieprogramma lopen nog. Ook die besprekingen kunnen eventueel nog beperkte wijzigingen teweegbrengen aan het definitieve mestactieprogramma.
Zolang er geen definitief mestactieprogramma is, blijven de bemestingsbepalingen van het huidige Mestdecreet van toepassing.

Je vindt alle documenten op de site van de de VLM. Hier kan je ook je reacties op het ontwerp kwijt.

SCHOOL UIT DUITS BOCHOLT MAAKT TUSSENSTOP IN BOCHOLT

“We zijn altijd weer blij als we groepen uit onze Partnerstad mogen ontvangen. Vandaag zijn we bijzonder blij dat het een groep studenten is. Het is immers al lang geleden dat we nog eens een school mochten ontvangen!” zo begroette schepen van jumelage Jan Schrijvers op vrijdag 13 maart de 36 leerlingen en 2 leerkrachten van het Berufskolleg Am Wasserturm op het gemeentehuis.

Ze kwamen net terug van een tweedaagse ontmoeting met een school in Vorselaar waarmee ze verbroederd zijn. Ze besloten om op de terugweg even te stoppen in Belgisch Bocholt voor een korte kennismaking. Tijdens de ontvangst op het gemeentehuis keek men bij een koffie en een broodje naar een korte film over onze gemeente. Het was geen probleem dat de film in het Nederlands was: deze klassen volgen immers Nederlands als derde taal. Na het gemeentehuis zakte men af naar het Brouwerijmuseum. Rond 14u00 stapten ze al weer op de bus richting ‘Heimat’. Leerkracht Claudia Queren dankte voor de mooie ontvangst en zei dat dit bezoek zeker voor herhaling vatbaar was.

WERKEN VOOR VEILIGE SCHOOLOMGEVING KAULILLERWEG

zicht Kaulillerweg zone werkenDe Kaulillerweg is de drukste verkeersader in onze gemeente. Op het voorste gedeelte van de Kaulillerweg tussen de rotonde en het kruispunt met de Kallerstraat liggen twee supermarkten, één grote middelbare school, twee banken, diverse handelszaken en binnenkort komt er nog een nieuwe school bij. ‘De Driehoek’ bouwt immers een nieuwe basisschool op de terreinen van de vroegere Boerenhal. Als de werken volgens planning verlopen zal de school in oktober van 2015 haar deuren openen. De concentratie van al deze winkels en instellingen vraagt een aangepaste verkeersafwikkeling. Hiervoor zijn plannen opgesteld door studiebureel Antea Group uit Genk.

De werken zijn toevertrouwd aan Martens Wegenbouw nv uit Genk. De firma is met de werken gestart op maandag 2 maart en krijgt in totaal 110 werkdagen om de klus te klaren. De rijweg wordt versmald, er komen vrijliggende voet- en fietspaden en uitwijkstroken om de parkings op te rijden. Verder voorzien we twee verhoogde bushaltes. De middenberm wordt heraangelegd en verlengd. Alle nutsleidingen worden vernieuwd en er komt een gescheiden rioolstelsel. Er zal een nieuwe toegansweg naar de nieuwe school worden aangelegd, de Prosper Matthijsstraat wordt vernieuwd en in het stuk daartussen voorzien we voldoende parkeerplaatsen. De werken zullen in drie fases uitgevoerd worden.

Alle handelaars blijven bereikbaar tijdens de werken. Volg de aangegeven omleidingen en respecteer het opgelegde éénrichtingsverkeer. Je leest alle nuttige info over fase 1 van de werken in deze nieuwsbrief.


REG PREMIES 2015

CAMERAWAGEN MAAKT PANORAMISCHE BEELDEN VOOR AGIV

In oktober van verleden jaar is AGIV, het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (onderdeel van de Vlaamse Overheid) gestart met het maken van nieuwe mobilemappingbeelden van heel Vlaanderen. Je kan deze beelden vergelijken met Google Streetview. Hiervoor doet men een beroep op de firma Image-V die gedurende twee jaar met camerawagens alle Vlaamse gemeenten zullen fotograferen. De wagens zijn uitgerust met een 360°-camera en laserscanners.

In Bocholt zal dit gebeuren in het eerste kwartaal van 2015.

De beelden worden niet openbaar gemaakt, maar enkel gebruikt door de Vlaamse overheidsinstanties, steden en gemeenten. Gezichten en nummerplaten worden onherkenbaar gemaakt (vervagen). Meer info kan je vinden op: www.image-v.be/page/planning 

VOLG LIVE BOUW NIEUWE BASISSCHOLEN

impressie nieuwe school de driehoekDe Driehoek
In september 2014 begonnen de werken voor de bouw van de nieuwe schoollokalen van basisschool De Driehoek in Bocholt. Op de website van de school kan je de vooruitgang van de werken volgen via twee webcams die om de 10 minuten een nieuwe foto van de bouwwerf nemen.

Als de werken volgens planning verlopen zullen de leerkrachten en leerlingen in oktober 2015 hun nieuwe school in gebruik kunnen nemen.
www.dedriehoek.be

impressie nieuwe school de brugDe Brug
Ook GO-basischool 'de Brug' start binnenkort met de bouw van een nieuwe school. Het wordt een ronde school! Je kan de stand van zaken vanaf dan ook volgen op hun website: www.debrugbocholt.be.


GEMEENTE VERKOOPT NOG 2 SOCIALE BOUWKAVELS IN DE ELZENSTRAAT

verkoop banner


GRATIS DRAADLOOS INTERNET

wi-fi-logo internet accesVoortaan kun je genieten van gratis draadloos internet in gemeenschapscentrum de Kroon, in bibliotheek de Priool, in sportcomplex de Damburg en in het gemeentehuis van Bocholt. Met het nieuwe draadloze WIFI-systeem kan je gratis op het internet met je laptop, gsm, smartphone, tablet, … Je moet enkel een paswoord opvragen aan de vier respectievelijke infobalies.
Je kunt de gemeentelijke hotspots herkennen aan het bekende WIFI-logo aan de balie of de inkomhal van de vier gebouwen.