WELKOM OP WWW.BOCHOLT.BE

SPORTKAMPEN VOOR KINDEREN TIJDENS DE PAASVAKANTIE

OPENBAAR ONDERZOEK OVER HET VLAAMSE ONTWERP-MESTACTIEPROGRAMMA 2015-2018 (MAP 5)

Het mestactieprogramma omvat maatregelen om de verontreiniging van water door nitraten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging te voorkomen. Het openbaar onderzoek over het ontwerp-MAP 5 loopt van 6 maart 2015 tot en met 4 mei 2015.

Eén van de stappen in de totstandkoming van het vijfde mestactieprogramma is de uitvoering van een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) waarin de effecten van het ontwerp-mestactieprogramma op het leefmilieu onderzocht worden. Tussen 6 maart en 4 mei 2015 kunt u hieronder het ontwerp-mestactieprogramma 2015-2018 en het plan-MER inkijken en erop reageren. 
De opmerkingen uit het openbaar onderzoek zullen in overweging genomen worden bij de vaststelling van het definitieve mestactieprogramma 2015-2018. De laatste besprekingen met de Europese Commissie over het vijfde mestactieprogramma lopen nog. Ook die besprekingen kunnen eventueel nog beperkte wijzigingen teweegbrengen aan het definitieve mestactieprogramma.
Zolang er geen definitief mestactieprogramma is, blijven de bemestingsbepalingen van het huidige Mestdecreet van toepassing.

Je vindt alle documenten op de site van de de VLM. Hier kan je ook je reacties op het ontwerp kwijt.

SCHOOL UIT DUITS BOCHOLT MAAKT TUSSENSTOP IN BOCHOLT

“We zijn altijd weer blij als we groepen uit onze Partnerstad mogen ontvangen. Vandaag zijn we bijzonder blij dat het een groep studenten is. Het is immers al lang geleden dat we nog eens een school mochten ontvangen!” zo begroette schepen van jumelage Jan Schrijvers op vrijdag 13 maart de 36 leerlingen en 2 leerkrachten van het Berufskolleg Am Wasserturm op het gemeentehuis.

Ze kwamen net terug van een tweedaagse ontmoeting met een school in Vorselaar waarmee ze verbroederd zijn. Ze besloten om op de terugweg even te stoppen in Belgisch Bocholt voor een korte kennismaking. Tijdens de ontvangst op het gemeentehuis keek men bij een koffie en een broodje naar een korte film over onze gemeente. Het was geen probleem dat de film in het Nederlands was: deze klassen volgen immers Nederlands als derde taal. Na het gemeentehuis zakte men af naar het Brouwerijmuseum. Rond 14u00 stapten ze al weer op de bus richting ‘Heimat’. Leerkracht Claudia Queren dankte voor de mooie ontvangst en zei dat dit bezoek zeker voor herhaling vatbaar was.

EEN WEEK OM TE BEDANKEN

Op zondag 8 maart stond het college van burgemeester en schepenen in de keuken van GC De Kroon om een Bocholter Walking Diner te maken. Dit diner was een traktatie, een blijk van erkenning voor de bijna 100 gemeentelijke vrijwilligers die zich dagdagelijks inzetten in onze gemeente (bospeters, minder mobielen centrale, leesmoeders, gemachtigde opzichters, dorpsrestaurant, ...). En het moet gezegd worden: de kookkunsten en de traktatie werden bijzonder gesmaakt!

Lees meer.WERKEN VOOR VEILIGE SCHOOLOMGEVING KAULILLERWEG

zicht Kaulillerweg zone werkenDe Kaulillerweg is de drukste verkeersader in onze gemeente. Op het voorste gedeelte van de Kaulillerweg tussen de rotonde en het kruispunt met de Kallerstraat liggen twee supermarkten, één grote middelbare school, twee banken, diverse handelszaken en binnenkort komt er nog een nieuwe school bij. ‘De Driehoek’ bouwt immers een nieuwe basisschool op de terreinen van de vroegere Boerenhal. Als de werken volgens planning verlopen zal de school in oktober van 2015 haar deuren openen. De concentratie van al deze winkels en instellingen vraagt een aangepaste verkeersafwikkeling. Hiervoor zijn plannen opgesteld door studiebureel Antea Group uit Genk.

De werken zijn toevertrouwd aan Martens Wegenbouw nv uit Genk. De firma is met de werken gestart op maandag 2 maart en krijgt in totaal 110 werkdagen om de klus te klaren. De rijweg wordt versmald, er komen vrijliggende voet- en fietspaden en uitwijkstroken om de parkings op te rijden. Verder voorzien we twee verhoogde bushaltes. De middenberm wordt heraangelegd en verlengd. Alle nutsleidingen worden vernieuwd en er komt een gescheiden rioolstelsel. Er zal een nieuwe toegansweg naar de nieuwe school worden aangelegd, de Prosper Matthijsstraat wordt vernieuwd en in het stuk daartussen voorzien we voldoende parkeerplaatsen. De werken zullen in drie fases uitgevoerd worden.

Alle handelaars blijven bereikbaar tijdens de werken. Volg de aangegeven omleidingen en respecteer het opgelegde éénrichtingsverkeer. Je leest alle nuttige info over fase 1 van de werken in deze nieuwsbrief.


CARNAVAL IS TOP IN KAULILLE EN BOCHOLT

Onder een staalblauwe hemel en een stralend 'bijna' lentezonnetje trokken op zondag 15 februari en op maandag 16 februari de carnavalsstoeten door onze gemeente. De duizenden toeschouwers genoten van het kleurrijke spektakel, lachten met de grappen en goed gevonden sneren en grabbelden naar de veelvuldig gegooide snoep. De Poederladers en de Boggeter Papbugels mogen weer fier zijn.

Klik hier voor de foto's van de carnavalsstoet in Bocholt.

REG PREMIES 2015

GEMEENTE PLAATST CAMERA'S TEGEN SLUIKSTORTEN EN VANDALISME

Het gemeentebestuur van Bocholt heeft rond het gemeentehuis drie bewakingscamera’s geplaatst. Deze camera’s moeten helpen om een einde te stellen aan het vandalisme en het sluikstorten in het centrum van onze gemeente.
Eén van de camera's is een ANPR-camera waarmee nummerplaten herkend kunnen worden. Bij gunstige evaluatie overweegt de gemeente om nog een bijkomende mobiele camera aan te kopen voor het surveilleren van de omgeving van de St.-Laurentiuskerk.

Lees meer

POOL VAN HET JAAR IS BEDRIJSLEIDER UIT BOCHOLT

Zaakvoerder Piotr Parkitny van transportfirma PEBS (Galgenbergstraat) was eind vorig jaar de laureaat van de wedstrijd 'Pool van het jaar 2014 in België'.
Dit is een wedstrijd die georganiseerd werd door de Poolse ambassade in België.

Op 22 januari jl. ontvingen burgemeester Jos Claessens en schepen van lokale economie de Bocholter ondernemer om hem te feliciteren met zijn titel.

Lees meer.

CAMERAWAGEN MAAKT PANORAMISCHE BEELDEN VOOR AGIV

In oktober van verleden jaar is AGIV, het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (onderdeel van de Vlaamse Overheid) gestart met het maken van nieuwe mobilemappingbeelden van heel Vlaanderen. Je kan deze beelden vergelijken met Google Streetview. Hiervoor doet men een beroep op de firma Image-V die gedurende twee jaar met camerawagens alle Vlaamse gemeenten zullen fotograferen. De wagens zijn uitgerust met een 360°-camera en laserscanners.

In Bocholt zal dit gebeuren in het eerste kwartaal van 2015.

De beelden worden niet openbaar gemaakt, maar enkel gebruikt door de Vlaamse overheidsinstanties, steden en gemeenten. Gezichten en nummerplaten worden onherkenbaar gemaakt (vervagen). Meer info kan je vinden op: www.image-v.be/page/planning 

400 AANWEZIGEN VOOR NIEUWJAARSRECEPTIE IN REPPEL

20140103_nieuwjaarsreceptie reppel (36)Op zaterdag 3 januari 2015 zakten zo'n 400 Bocholtenaren af naar de speelplaats van de Willibrordschool in Reppel om samen het nieuwe jaar in te zetten.

Klik hier om de foto's te bekijken.

VOLG LIVE BOUW NIEUWE BASISSCHOLEN

impressie nieuwe school de driehoekDe Driehoek
In september 2014 begonnen de werken voor de bouw van de nieuwe schoollokalen van basisschool De Driehoek in Bocholt. Op de website van de school kan je de vooruitgang van de werken volgen via twee webcams die om de 10 minuten een nieuwe foto van de bouwwerf nemen.

Als de werken volgens planning verlopen zullen de leerkrachten en leerlingen in oktober 2015 hun nieuwe school in gebruik kunnen nemen.
www.dedriehoek.be

impressie nieuwe school de brugDe Brug
Ook GO-basischool 'de Brug' start binnenkort met de bouw van een nieuwe school. Het wordt een ronde school! Je kan de stand van zaken vanaf dan ook volgen op hun website: www.debrugbocholt.be.


GEMEENTE VERKOOPT NOG 2 SOCIALE BOUWKAVELS IN DE ELZENSTRAAT

verkoop banner


GRATIS DRAADLOOS INTERNET

wi-fi-logo internet accesVoortaan kun je genieten van gratis draadloos internet in gemeenschapscentrum de Kroon, in bibliotheek de Priool, in sportcomplex de Damburg en in het gemeentehuis van Bocholt. Met het nieuwe draadloze WIFI-systeem kan je gratis op het internet met je laptop, gsm, smartphone, tablet, … Je moet enkel een paswoord opvragen aan de vier respectievelijke infobalies.
Je kunt de gemeentelijke hotspots herkennen aan het bekende WIFI-logo aan de balie of de inkomhal van de vier gebouwen.